Hyresgäst

Vi gör allt för att du ska känna dig hemma i din lägenhet. Här kan du hitta svar på alla frågor kring ditt boende.

Betalning/Autogiro

Hyran ska alltid betalas i förskott till hyresvärden, senast på förfallodagen (den sista vardagen i föregående månad). Skickar du inte in hyran i tid till kan du drabbas av en förseningsavgift. Om du har tappat bort din hyresavi kontaktar du förvaltningen, som hjälper dig. Vi rekommenderar dig också att använda autogiro, det blir smidigast för oss båda. Vid behov har vi blanketter.

Tänk på att varje hyresavi har ett unikt OCR-nummer som bara används för just den perioden. Använder du samma OCR-nummer på efterföljande avier bokförs inte hyran på rätt sätt, vilket gör att du kan drabbas av en förseningsavgift.

Hyresförhandlingar

Alla våra hyresavtal har förhandlingsordning och förhandlingsklausul med Hyresgästföreningen. Det betyder att hyran för din lägenhet bestäms efter förhandlingar som görs varje år mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. Oavsett om du är medlem eller inte är Hyresgästföreningen alltid din förhandlingspart.

Brandsäkerhet

Vi vill minska risken för brand så gott det går.  Som du förstår kräver också Brandförsvaret fria utrymningsvägar. Cyklar, grovsopor, dörrmattor, tidningspåsar och liknande får inte ställas i trapphuset, på vädringsbalkongerna eller i vinds- och källargångar. Du som hyresgäst ansvarar även för barnsäkerhet i lägenheten. I varje port finns dessutom en anslagstavla med brandskyddsregler.

Diskmaskiner

Förvaltningen gör en bedömning om det går att installera diskmaskin och tillstånd krävs. Vi kommer att hänvisa dig till en installatör för installation, på er bekostnad. Tänk på att stänga vattenkranen, efter maskindisk.

Sopor

För att våra fastigheter ska hålla sig så fina som möjligt hjälps vi åt att hålla ordning. Sopor ska slängas i kärl som finns i huset eller i anslutning till det. Grovsopor ansvarar du själv för, även vid förvaring fram tills att de slängs. De får aldrig ställas på gården, i trapphuset, porten eller andra gemensamma utrymmen i huset, annat än när vi särskilt meddelat om hämtning – inte ens under kortare tid (se Brandsäkerhet). Kan du inte själv åka till en sopstation går det att beställa grovsophämtning av en av stadens entreprenörer. Läs mer på www.sorab.se var du hittar din närmaste återvinningscentral i Stockholm.

TV & Internet

Alla våra lägenheter är utrustade med basutbudet enligt lag.

Lägenheterna är också förberedda för;

Fiber-TV och Internet från Tele2 (3 hål i väggen). Beställ via tel: 90222.

Fiber-TV och Internet från Telia. Ovanför entrédörren sitter det en liten vit dosa. Här ansluts Routern.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i alla våra fastigheter. Eftersom tvättstugan är ett allmänt utrymme är det viktigt att den tas hand om väl. Ha som vana att sköta om tvättstugan så som du själv vill möta den, för allas trivsel. Tvättid bokar du på bokningstavlan (alt. digital bokningstavla om det finns) i tvättstugan, med den bokningscylinder du fått. Dyker du inte upp 30 minuter efter bokad tid får den som behöver ta den tiden. Tvättiden är mellan 7:00 och 22:00. Klockan 22:00 ska du ha avslutat ditt tvättpass. Läs igenom alla instruktioner som finns i tvättstugan och gå igenom alla plagg, så att allt fortsätter fungera som det ska. Du får ej tvätta mattor och BH ska läggas i tvättpåsar. Du får inte heller överdosera tvätt- och sköljmedel. Fungerar inte tvättmaskinen anmäler du det till förvaltningen.

Värme & vatten

Uppvärmning av lägenhet samt förbrukning av varm- och kallvatten ingår i din hyra. Vi uppmanar såklart alla att tänka på miljön och inte spola vatten i onödan. Undvik diskning med rinnande vatten, stäng av duschen under tiden ni schamponerar och liknande, samt undvik längre duschar än nödvändigt.

Vi vill att du som hyresgäst ska tycka att det är behaglig temperatur i våra lägenheter. De flesta brukar tycka att 20 grader är alldeles lagom, så därför håller vi oss till det. Det kan däremot variera lite beroende på väderlek. En sak du kan tänka på är att hålla elementen fria från t.ex. täckande gardiner. Har du lägre eller högre temperatur än 20 grader under en längre tid, ska du kontakta oss.

Ventilation

Det är mycket viktigt för hela husets ventilation att ventiler som finns i lägenheten är öppna för ett gott inomhusklimat. Om ventiler stängs kommer lägenheten kan luft från andra ställen ta sig in i lägenheten, som till exempel grannens matos.